[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_column_text]24 mei 2018
Heel Nederland herontdekt het plezier van repareren.
Voor de één is het een manier om geld te besparen, voor de ander een kans om die lievelingsbroek te redden van de vuilnisbak: het repareren van kapotte spullen wordt weer steeds gewoner. “Reparatiezaken lopen goed, Repair Cafés worden volop bezocht en ook op instructieforums zoals iFixit zie je steeds meer Nederlanders”, zegt Nyckle Sijtsma, mede-oprichter van reparatieplatform Repareer.com.
Sijtsma begon de website drie jaar terug samen met studievriend Thijs Schippers, om handige buren in contact te brengen met mensen met kapotte spullen, en de laatste jaren zagen ze het imago van repareren sterk veranderen. “Drie, vier jaar geleden was je toch nog een redelijke milieufanaat als je een Senseo naar een reparateur bracht en niet gewoon verving, maar van dat stigma zijn we inmiddels wel af.”, vertelt Schippers, “Bij ons op de site zie je dat ook terug: we gingen van een klein aantal handige buren in de Randstad, naar een verzameling van ruim 800 verschillende soorten reparatie-adressen overal in het land. Er is voor iedereen wel een factor die repareren interessanter maakt dan nieuw kopen.”
De landelijke interesse voor de reparatie-website zien de bedenkers echter nog steeds als een eerste stap: ze zouden het liefst zien dat straks iedereen meer repareert en minder weggooit. “Uiteindelijk, is het toch geweldig om producten met een klein mankement niet in de steek te hoeven laten?”
Mediabestanden (vrij te gebruiken)
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2927″ img_size=”full”][vc_empty_space][vc_single_image image=”2926″ img_size=”full”][vc_empty_space][vc_single_image image=”2924″ img_size=”full”][vc_empty_space][vc_single_image image=”2925″ img_size=”full”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]